Leersum D 4330
Rijksstraatweg 3, 3956 CH te Leersum

Omschrijving

PORTIERSWONING. Bakstenen portierswoning aan de oprit in neo-Renaissancestijl, bestaande uit een rechthoekig ensemble van een hoofdhuis met T-vormige plattegrond onder zadeldak, dat via een vleugel onder lessenaarsdak met een aanbouw onder zadeldak is verbonden. De daken zijn met grijze pannen gedekt. Ten zuidwesten van de vleugel een kleine binnenplaats, die aan haar korte NW- en ZO-zijde door de gevels van het hoofdhuis en de aanbouw en aan de ZW-zijde door een stenen muur wordt begrensd. Hoofdhuis en aanbouw zijn van trapgevels voorzien. Op de toppen van de trapgevels van het hoofdhuis een wapenleeuw met de wapens van (Elisabeth Mary gravin) Van Reede (NO-zijde), (Frederik William Child) Villiers (ZO-zijde) en van de familie Bentinck (NW-zijde).

Voorgevel: een dubbel schuifvenster met twee maal 18-ruitsindeling (aanbouw), twee schuifvensters met 30-ruitsindeling en in de topgevel een schuifvenster met 30-ruitsindeling (hoofdhuis). Onder laatstgenoemd venster bevindt zich een hardstenen gevelsteen met het bouwjaar van de portierswoning: 1895. Rechter zijgevel (hoofdhuis): op beganegrond-niveau een dubbele terrasdeur met 34-ruitsvensters en 8-ruits bovenlichten, voorafgegaan door een verhoogd terras met smeedijzeren balustrade, met een trap van drie treden. Terras en trap zijn met hardstenen plavuizen bekleed. Aan de korte zijde van het terras een enkele terrasdeur met 48-ruitsindeling en 8-ruits bovenlicht. In het aan deze zijde vooruitspringende deel van het hoofdhuis twee schuifvensters met 30-ruitsindeling en in de topgevel een schuifvenster met 30-ruitsindeling. Achtergevel: twee dubbele schuifvensters met twee maal 18-ruitsindeling en in de topgevel een schuifvenster met 30-ruitsindeling (hoofdhuis). Rechts van het hoofdhuis een rondboogpoort aan de ZW-zijde van de binnenplaats en rechts hiervan een dubbel schuifvenster met twee maal 18-ruitsindeling (aanbouw). Linker zijgevel: in de topgevel van het hoofdhuis een schuifvenster met 30-ruitsindeling. De vensters zijn aan de bovenzijde omgaand van een blinde rondboog met metselmozaïek in het boogveld voorzien. Aan het hoofdhuis ligt dit boogveld iets terug in het gevelvlak. Aan de gedeelten van de vensters onder de tussendorpels zijn omgaand groen omlijste luiken met zandloper-motief in Bentinck-kleuren (blauw-wit) aangebracht. Aan de NO-, ZO- en NW-zijde zijn smeedijzeren muurankers met rijke voluutvormige profielen geplaatst.

Als zodanig is het rechthoekige ensemble van hoofdhuis, vleugel, ommuurde binnenplaats en aanbouw met trapgevel en muurankers een eclectische variatie op een Nederlands renaissancistisch edelmanshuis uit de tweede helft van de 16e eeuw.

Wellicht is de portierswoning door de architect P.J. Cuypers ontworpen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)