Amerongen D 6572
Zuylesteinseweg 18, 3958 BA te Amerongen

Omschrijving

STALGEBOUW BOERDERIJ WAYESTEIN. 18e-eeuws stalgebouw op rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode baksteen, onder met rode pannen gedekt schilddak.

In de muur aan de NO-zijde bevinden zich twee smalle nisjes, afgedekt door twee schuin geplaatste koppen met afgeschuinde onderhoeken, die wellicht als lamp-nissen dienst hebben gedaan. Centraal aan de NO-gevel een venster onder een oorspronkelijke korfboog. Aan de ZW-gevel een 18e-eeuwse kozijn met dubbele staldeur (waarvan een deur uit twee halve deuren is samengesteld).

De gebruikte baksteen dateert deels uit de periode 14e - 16e eeuw en is vermoedelijk afkomstig van de Middeleeuwse Ridderhofstad Wayestein, die na 1710, toen Frederick van Nassau Zuylesteyn, Heer van Wayestein, Zuilenstein van zijn broer William Henry erfde, werd afgebroken.