Gorssel B 1453
Bij Joppelaan 110, 7215 AH te Joppe

Omschrijving

(Joppelaan bij 110) KOETSHUIS ANNEX STAL. In rode baksteen opgetrokken koetshuis annex stal onder met Hollandse blauwe pannen gedekt zadeldak, waarvan het voorste (zuidwestelijk) gedeelte (koetshuis) iets hoger en breder is dan het achterste gedeelte (stal). De voor- en achtergevel van het koetshuis en de voorgevel van de stal zijn van een tuitstuk en van uitgeschraagde schouders voorzien. De rechtergevel van het koetshuis is wit gepleisterd. Voor(ZW-)gevel koetshuis: centraal een dubbele halfronde deur. Aan weerszijden een halfrond venster met 30-ruitsindeling. Op de eerste verdieping een halfrond dubbel luik met aan weerszijden een vooruitstekend stenen borstbeeld van een paardehoofd. In de topgevel een klein ovaal venster. In de ten opzichte van de stal iets uitzwenkende achtergevel van het koetshuis aan de NW-zijde een rond venster met 4-ruitsindeling. Voor(NO-)gevel stal: centraal een getoogde dubbele deur met aan weerszijden een getoogd schuifvenster met 6-ruitsindeling. In de topgevel een getoogd dubbel luik met links en rechts hiervan een slank getoogd 6-ruits venster. Het koetshuis annex stal werd in de jaren '60 van de 19e eeuw gebouwd, nadat in 1862 een van de bouwhuizen was afgebrand.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.