Gorssel B 331
Bij Joppelaan 110, 7215 AH te Joppe

Omschrijving

(Joppelaan bij 110) MENAGERIE. Houten 6-zijdige menagerie op rode bakstenen onderdorpel, in oorsprong daterend uit ca. 1825. De menagerie wordt voor het eerst genoemd in een koopacte uit 1828, maar staat nog niet geregistreerd op een kadastrale kaart uit 1818. Het gebouwtje is overkapt door een door eenvoudige op de hoeken geplaatste houten pijlers gestutte rieten dak met zes in een punt toelopende driehoekige dakschilden met een concaaf verloop. De zijden van de oranjerie zijn met gaas afgezet. Aan de NO-zijde een bakstenen aanbouw onder rieten lessenaarsdak, waarin zich twee menagerie-hokken bevinden. Aan de NO-zijde van de menagerie de twee ingangen naar deze aanbouw, bestaande uit een halfronde (links) en een rechthoekige (rechts) opening met schuifluik.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Dierenverblijf