Amstenrade A 2378
Bij Hagendorenweg 3, 6436 CR te Amstenrade

Omschrijving

RONDBOOGBRUG MET PIJLERS EN BALUSTRADES. Rode bakstenen en deels met mergelstenen beklede rondboogbrug over de buitengrachtt aan de entree aan de spiegelboogvormige beëindiging van het voorplein. De brug is voorzien van een stenen balustrade van kettingschalmen, die aan de uiteinden door pijlers worden geflankeerd. Op de handlijsten van de balustrades centraal een bol en tegen de pijlers een halve bol in mergelsteen. De mergelstenen pijlers aan de voorpleinzijde zijn obelisk-vormig en worden door een pijnappel bekroond. De pijlers aan de straat(Hagendorenweg-)zijde rusten op een samengesteld mergelstenen voetstuk, zijn voorts in door mergelstenen banden onderbroken rode baksteen opgetrokken en worden door een monumentaal samengesteld bovenstuk met kroonlijst en bolvormig ornamentstuk bekroond. Aansluitend aan deze pijlers een kwartcirkel-vormig uitzwenkende mergelstenen balustrade met segmentboog-vormige handlijst, die beëindigd worden door aan laatstgenoemde pijlers identieke pijlers. Tussen deze pijlers een smeedijzeren hek met pijlpunt-vormige spijlen. Aan weerszijden van deze pijlers een rode bakstenen balustrade, die het tracé van de buitengracht aan de straat(Hagendorenweg-)zijde volgt. Deze balustrade is tevens keermuur, die de straat naar de buitengracht keert. Aan de straatzijde is de balustrade met mergelblokken bekleed. Aan beide zijden van de entree wordt deze balustrade door drie aan de straatwegzijde van de brug identieke pijlers onderbroken. Aan de ZW-zijde van de entree vormt de derde pijler tevens het eindpunt van de balustrade. De balustrade aan de NO-zijde van de entree gaat over in de bakstenen balustrade en keermuur ter hoogte van de paardestallen, aan de ZO-zijde van de buitengracht. Tussen de pijlers een smeedijzeren hek met pijlpunt-vormige spijlen. Brug, pijlers en balustrades dateren uit ca. 1815.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen