Amstenrade A 2378
Hagendorenweg 1 A, 6436 CR te Amstenrade

Omschrijving

STALGEBOUW. Langwerpig rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag, dat aan de omsloten hof aan de overzijde van het complex van paardestallen, poortgebouw en dienstwoning is gesitueerd. Het stalgebouw is overkapt door een met grijze pannen gedekt wolfsdak, waarvan de onderste schilden aan de onderzijde boogvormig uitzwenken. Aan de korte ZW-zijde sluit het stalgebouw haaks aan op de achtergevel van het voormalige koetshuis (thans woning). De naar het hof gekeerde ZO-gevel wordt onderbroken door een min of meer centraal gelegen fronton met deels in de gevel verzonken rondboog- luik. Centraal in de gevel twee segmentboog-vormige nissen ter weerszijden van voornoemd luik met in elk der nissen twee segmentboog-vormige vensters met 4-ruitsindelingen. Rechts van de nissen twee traveeën met op de verdieping in beide traveeen een segmentboog-vormig luik. In de linker travee beganegronds een segmentboog-vormige deur. De eindtravee aan deze zijde valt door de aanbouw ten noordwesten van de poort, die tot de stallen is door getrokken, buiten de omsloten hof en is in de moestuin gelegen. Links van de nissen een segmentboog-vormige en een halfrond 4-ruitsvenster met erboven segmentboog-vormige luiken; ertussen een segmentboog-vormige deur.

Moestuin (NO-)zijde: een centraal gelegen rechte deur met 2-ruits bovenlicht en mergelomlijsting.

NW-gevel: van links naar rechts twee 4- ruitsvensters, een deur, wederom twee 4-ruitsvensters en een deur, alle segmentboog-vormig. Boven laatstgenoemd venster een halfronde nis.

Het stalgebouw, dat uit ca. 1820 dateert, staat voor het eerst geregistreerd op het Kadastraal Minuutplan van de Gemeente Amstenrade uit ca. 1820-1830.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw