Beekdaelen
Amstenrade

OOSTELIJKE BROEIKAS. Langwerpige rode broeikas uit ca. 1815, die tesamen met de westelijke broeikas het bordes voor de oranjerie aan de ZO-zijde afsluit. De kas is ca. twee meter onder het maaiveldniveau doorgetrokken en is met glazen lessenaars afgedekt, die ten behoeve van een optimale warmte-ontwikkeling licht gebogen zijn. Het verloop van de broeikas strekt zich over de gehele helft van de breedte van de moestuin uit en reikt aan de ZW-zijde tot aan de lengte-as van de moestuin, die van de poort naar de centrale travee van de oranjerie voert. Deze zijde van de broeikas vertoont in tegenstelling tot de haaks op elkaar geplaatste overige rechte zijden een convexe kromming, die is aangebracht om de gerende positie van de oranjerie ten aanzien van de poort te verbloemen. Door een ondergrondse doorgang, die onder de lengte-as van de moestuin verloopt, staat de oostelijke broeikas met de westelijke broeikas in verbinding.

AmstenradeHagendoornweg 10

Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenBroeikas