Amstenrade A 2378
Straatzijde BY Hagendorenweg 3,Amstenrade

Omschrijving

POORT. Rechthoekige rode bakstenen poort uit ca. 1815 met centraal gelegen segmentboog-vormige doorgang en met rechte dubbele houten poortdeuren. Aan de straat(Hagendorenweg-)zijde is de poort van mergel-hoekblokken voorzien. Aan de moestuinzijde wordt de poort door steunberen gestut. De poort wordt door een rechthoekig bakstenen bovenstuk bekroond, dat via enkele halfsteense verspringingen uitkraagt. Het bovenstuk wordt door een met leien gedekt afgeplat mansardedak (maasdekking) overkapt, dat op de vier hoeken door een eenvoudige piroen wordt bekroond. Het ruime overstek van het dak wordt door houten consoles gestut. Aan weerszijden gaat de poort over in de bakstenen muur, die moestuin en hof deels omgeeft.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.