456362 - Het wapen van Heeckeren
Hummelo B 1854
Bij Zelhemseweg 16, 6999 DN te Hummelo

Omschrijving

Uit het begin van de 19e eeuw daterende bakstenen PAARDENSTAL onder met gesmoorde pannen gedekt schilddak.

De landschappelijk opvallend gesitueerde paardenstal heeft een rechthoekige grondslag; in de voor- en achtergevel dubbele houten deuren onder rondbogen met natuurstenen sluitsteen en hoekblokken; bovendien in die gevels een kleine rondbogige enkele houten deur in een gelijke omlijsting; aan de linkerzijde een zijbeuk met vijf gietijzeren in cement gevatte vensters, een houten strokendeur en een mestluik; in de rechterzijgevel vier vierkante vensters in met baksteen gevulde spaarvelden, waarboven een gemetselde boog met natuurstenen sluitsteen.

De paardenstal behoort bij een agrarisch complex waarvan het (beschermde) dwarshuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, ook de herberg het "Wapen van Heeckeren" bevat; op het erf bovendien nog een (beschermde) 18e-eeuwse natuurstenen pomp.

De vroeg 19e-eeuwse paardenstal is vanwege de architectuurhistorische-typologische, situerings- en complexwaarde van belang als Rijksmonument.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)