Winschoten H 1507
Winschoten H 1510 A2
Winschoten H 1510 A1
Torenstraat 36, 9671 EE te Winschoten

Inleiding

Markant aan de Torenstraat gesitueerde voormalige FABRIEK voor regenkleding, getuige de in een cartouche gevatte jaartalstenen in de geveltop gebouwd in 1897 in eclectisch- renaissancistische trant en behorende bij het eveneens beschermde dubbele winkelwoonhuis Blijhamsterstraat 11, dat eveneens uit 1897 dateert en dezelfde vormgeving vertoont (zie de afzonderlijke omschrijving). Beide gebouwen zijn door middel van een bijpassend tussenlid met elkaar verbonden. Te linkerzijde van het fabrieksgebouw lag oorspronkelijk de door een muur omsloten tuin.

Omschrijving

Diep twee bouwlagen tellend voormalig fabrieksgebouw, opgetrokken uit vrij gladde oranjerode Groninger strengperssteen en gedekt door een met gesmoorde machinale platte Friese pannen belegd zadeldak tussen rechte puntgevels met oorspronkelijk aan beide zijden, maar thans alleen nog aan de achterzijde, een trijshuisje; geprofileerde gootlijst op gestucadoorde consoles; staafankers. De voorgevel is, in de trant van Blijhamsterstraat 11 verlevendigd door gestucadoorde bakstenen pilasters met fantasiekapiteel van gegoten cement, gestucadoorde geprofileerde waterlijsten en licht afgewerkte banden; de indeling van begane grond en verdieping is niet meer oorspronkelijk, die van de geveltoppen met halfrond gesloten vensters met gietijzeren indeling, rond venster en blindnis wel; het trijshuis ontbreekt. De zijgevels zijn regelmatig ingedeeld door bakstenen pilasters en getoogde vensters met gietijzeren indeling en klapraam worden verlevendigd door de toepassing van banden in gele baksteen en siermetselwerk; de indeling van de achtergevel vertoont overeenkomsten met de voorgevel, doch heeft nog de oorspronkelijke zesruitsschuiframen met eensteens hanekam en sierblokken, opgeklampt hijsluik en houten trijshuisje. Het INTERIEUR bestaat uit nagenoeg ongedeelde ruimten die worden ondersteund door eenvoudig geprofileerde dunne gietijzeren kolommen; op de zolder bevindt zich nog de hijsinstallatie.

Voormalig fabrieksgebouw van algemeen belang wegens

- de, in combinatie met de functie van fabriek, voor het noorden van het land, unieke architectonische vormgeving;

-de vroegere functie van regenkledingfabriek;

- de eertijds functionele relatie tot het tegelijkertijd gebouwde en qua vormgeving nauw verwante bijbehorende dubbele winkelwoonhuis Blijhamsterstraat 11 dat eveneens beschermd is.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw