Breukelen-Nijenrode C 3198
Bij Straatweg 25, 3621 BG te Breukelen

BREUKELEN, Straatweg ongenummerd bij 125 (prieel in rosarium van Nijenrode)inleiding

Centraal in het rosarium achter het kasteel Nijenrode gesitueerd tuinprieel uit de 19e eeuw, mogelijk in oorsprong afkomstig uit Frankrijk en geexposeerd op de Wereldtentoonstelling te Parijs; samengesteld uit brons, koper en ijzer.

omschrijving

Het prieel bestaat uit acht bronzen kolonnetten (met vierkante sokkels op betonnen poeren en met ijzer versterkt) waarop een ingezwenkte met open netwerk uitgevoerde koepel rust en het wordt bekroond door een open lantaarn met zonnewijzer.

Op de bronzen, deels getorste en met lambrequinachtige motieven versierde kolonneten is boven de vergulde bekroningen een ijzeren ring aangebracht met breed rondlopend fries, met vergulde versieringen in de vorm van gebonden lauwertakken en een eierlijst en boven de kolonnetten obeliskvormige punten. Het netwerk is op de knooppunten voorzien van rozetjes en bij de acht ingezwenkte banden van vergulde consoles, waarboven de bronzen ring van de lantaarn. De open bronzen lantaarn heeft verder een achttal door koperen rondbogen met elkaar verbonden zuiltjes op vierkante sokkels, waartussen een met meanderachtige motieven in a-jour uitgevoerd hekwerk, met vergulde kapiteeltjes, waarboven een fries met in bronzen letters het opschrift "non numero nisi serenas horas".

Het met koperen beverstaartleien gedekte dak van de lantaarn heeft een stervormige draagconstructie van ijzeren spanten en wordt bekroond door een open, uit drie cirkels met pijl bestaande zonnewijzer met windvaan.

waardering

Metalen tuinprieel van architectuur- en cultuurhistorische waarde wegens bijzondere verschijningsvorm, detaillering en materiaalgebruik, alsook de zeldzaamheid; ook is de centrale situering in het rosarium van Nijenrode, hoewel niet oorspronkelijk, van belang.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel