Werkhoven E 118
Werkhovenseweg 26 b, 3985 MH te Werkhoven

Inleiding

Aan de noordelijke dorpsrand, nabij de kruising van de provinciale weg en de weg naar kasteel Beverweerd gesitueerde romp van de in 1882-84 in opdracht van G.A. de Bouter gebouwde Werkhovense KORENMOLEN, bedoeld ter vervanging van een oudere voorganger op een andere plaats, dichter bij kasteel Beverweerd. De molen kreeg in 1921 een electromotor (waarvan de aangebouwde machinekamer recentelijk weer is afgebroken), werd in 1933 ontmanteld en afgedekt door een plat houten dak.

Omschrijving

De romp van de Werkhovense molen is opgetrokken in baksteen op een cirkelvormige plattegrond, zich naar boven verjongend. De van getoogde dubbele inrijdeuren, met mansdeurtje, en molenvensters, met onderverdelingen in hout en ijzer, voorziene molenromp is gedeeltelijk gepleisterd, met recentelijk (1991) herbouwde stelling en telde in oorsprong zes bouwlagen (thans vijf).

Waardering

Karakteristieke, doch incomplete 19e-eeuwse korenmolen van belang wegens cultuurhistorische waarde en de met de oorspronkelijke functie verbonden situering aan de dorpsrand, vrij in het open Krommerijnlandschap en als zodanig ook van landschappelijke waarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen