Angerlo H 299
Bij Bingerdenseweg 21, 6986 CE te Angerlo

Omschrijving

MUURWERK MET PIJLERS LANGS HET VOORPLEIN. Door koetshuis en hoofdgebouw onderbroken in rode baksteen opgetrokken muurwerk, dat het voorplein aan de ZW- en NW-zijde kwartcirkelvormig omlijst. Het muurwerk is van een zandstenen geprofileerde afdekplaats voorzien. Voorts wordt het muurwerk op de as van de oprijlaan aan weerszijden door een rechthoekige doorgang doorbroken, die door samengestelde bakstenen pijlers met samengestelde geprofileerde zandstenen afdekplaat, waarop zandstenen vazen, wordt geflankeerd. De vier vazen zijn afgeplat van vorm en hebben voluutvormige handvaten en een band met godrons op de buik. Aan de oostzijde van de genoemde doorgangen wordt het muurwerk door de alhier aan de noordzijde gesitueerde oranjerie (noordzijde) en rentmeesterswoning (zuidzijde) beëindigd. Aan de voorpleinzijde van de westelijke pijler van de noordelijke doorgang een 17e-eeuwse marmeren plaquette met het door een vizier bekroonde wapen van de familie Van Heeckeren; de plaquette is aangebracht na 1842, toen Bingerden in het bezit kwam van de familie Van Heeckeren van Kell. Halverwege het kwartcirkelvormige verloop van beide muurgedeelten wordt de muur door een halfronde door pilasters geplankeerde poort met sluitsteen onderbroken. Ongeveer halverwege deze poorten en het hoofdgebouw zwenkt het muurwerk boogvormig naar boven uit. Het wordt alhier door een pijler afgesloten en verloopt het vanaf dit punt verhoogde muurwerk in een rechte lijn naar het huis. Laatstgenoemde verhoogde muurgedeelten zijn na de Tweede Wereldoorlog in de tijd van de bouw van het huidige huis opgetrokken. Op de tegen het rechter muurgedeelte aansluitende pijler een gedenksteen met de tekst: "I.M. van Pabst oud 18 jaren 9 mei 1827". Deze steen is oorspronkelijk afkomstig van het oude tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste huis. Afgezien van genoemde pijlers en pilasters is het muurwerk aan de voorpleinzijde vlak afgewerkt; aan de achterzijde wordt het muurwerk door bakstenen pijlers gestut. Het muurwerk met pijlers, pilasters en vazen dateert, behoudens de nieuw opgemetselde gedeelten, uit 1786, zoals de gedenksteen in het noordelijke kwartcirkelvormige gedeelte aan het voorplein memoreert: "C.S.A. van Pabst. Oud: 12 jaer 1786". In het muurgedeelte aan het voorplein tussen de linker poort en het huis een hardstenen plakette , oorspronkelijk van het oude huis afkomstig, met de tekst: "R.W.E. van Pabst (...) oud 11 jaer 1786". Aan de achterzijde van het muurwerk op de rechter pilaster van de zuidelijke poort een hardstenen 18e-eeuwse leeuwekop in reliëf. Op de pijler links van de linker pilaster van deze poort een identieke steen. Op de tweede pijler links van genoemde linker pilaster wederom een hardstenen 18e-eeuwse leeuwekop in reliëf.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen