Angerlo H 299
Bij Bingerdenseweg 21, 6986 CE te Angerlo

Omschrijving

KOETSHUIS. Aan het voorplein gelegen in rode baksteen opgetrokken koetshuis onder met grijze pannen gedekt afgeplat schilddak uit de laatste kwart van de 18e eeuw. Vermoedelijk is het koetshuis omstreeks 1786, toen het muurwerk rond het voorplein tot stand kwam, gebouwd. Het grondplan van het koetshuis staat voor het eerst geregistreerd op de Kaart van de Havezathe Bingerden door H. van Heijs uit 1791.

Voorplein(zuid-)zijde: centraal een dubbele deur met 16-ruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan een deur met enkel-ruits (links) en dubbel-ruits (rechts) bovenlicht. Aan de uiteinden van de gevel een schuifvenster met 4-ruitsindeling en een schuifvenster met een 3-ruitsindeling. Deze vensters zijn gevat in een kozijn waarvan het lijstwerk aan de bovenzijde naar opzij en aan de zijkanten naar onderen rechthoekig uitzwenkt. Deze ingehouden ornamentele omlijsting en de indeling van deze vensters in 4 ruiten dateren waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19e eeuw, toen ook de oranjerie en de rentmeesterswoning van dergelijke kozijnen en vensters werden voorzien. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst (met simaaslijst), die aan de overige gevels omgaat. De achtergevel is identiek aan de voorplein-gevel. Oostgevel: een bakstenen aanbouw onder lessenaarsdak uit ca. 1900. Aan het voorplein gaat deze aanbouw schuil achter het muurwerk, dat het voorplein omlijst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.