Actualiteit gegevens: 14-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
459684
Complexnummer: 
458927 - Bingerden
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 augustus 1993
Kadaster deel/nr: 
82873/154
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Zevenaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Angerlo
X-Y coördinaat: 
204034 - 444865

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

ORANJERIE ANNEX DIENSTWONING. In rode baksteen opgetrokken deels onderkelderde oranjerie annex dienstwoning onder met grijze pannen gedekt afgeplat zinken schilddak, dat het voorplein aan de NO-hoek afsluit. Centraal op het dak een vierkante bakstenen schoorsteen met een siersmeedijzeren voluutvormige bekroning, waarboven een windvaan. De oranjerie en dienstwoning dateren vermoedelijk uit omstreeks 1786 toen het muurwerk rond het voorplein werd opgetrokken, alhoewel kaarten van voor deze tijd op deze plaats al een bouwwerk - waarschijnlijk een boerderij - aanduiden. Het muurwerk rond het voorplein, de oranjerie annex dienstwoning en de ten opzichte van de as van het huis symmetrisch hier tegenover liggende rentmeesterswoning vormen namelijk een architectonisch ensemble. Op de Kaart van de Havezathe Bingerden door H. van Heijst uit 1791 staat het grondplan van het complex aangeduid, zij het dat dit grondplan in deze tijd niet rechthoekig maar L-vormig was. Vermoedelijk dateert het huidige grondplan uit de laatste helft van de 19e eeuw, toen in de gevels van de oranjerie en dienstwoning de huidige kozijnen werden aangebracht; deze kozijnen zwenken aan de bovenzijde naar opzij en aan de zijkanten naar onderen rechthoekig uit. Voorts werden de vensterkozijnen na de Tweede Wereldoorlog van de huidige vensterindeling in 18e-eeuwse stijl voorzien. Ook werden toen de historiserende dakkapellen met tympaanbekroningen aangebracht, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis zijn.

Voorplein(west-)zijde: centraal een dubbel venster met 8-ruits bovenlicht en met per venster een 8-ruitsindeling. Aan weerszijden hiervan een geheel geblindeerde paneeldeur. Aan de linkerzijde een aan voornoemde vensters identieke vensterpartij en aan de rechterzijde een blindnis. Deze blindnis dateert uit 1945 om oorlogsschade te maskeren (voordien een venster identiek aan de overige vensters in deze gevel). De gevel wordt door een kroonlijst (waarin simaaslijst) afgesloten, die aan de overige gevels omgaat. Rechter zijgevel: drie dubbele openslaande deuren met 20-ruitsindeling en 8-ruits bovenlichten. Deze deuren geven toegang tot de voormalige (tegenwoordig als woning in gebruik zijnde) oranjerie. Achtergevel: centraal twee vensters als aan de voorgevel. Links hiervan een blindnis en rechts een paneeldeur met bovenlicht, waarin diefijzer. Aan de linker- en rechter zijde van de gevel een aan voornoemde vensters identiek venster. Onder het centraal gelegen linker venster een getoogde kelderdeur. Aan het rechter uiteinde van de gevel bevindt zich een door een houten bekisting omgeven pomp op bakstenen onderdorpel.

Linker zijgevel: een aanbouw van na de Tweede Wereldoorlog, die als zodanig geen monumentwaarde heeft.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBingerdenseweg256986 CEAngerlo

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenBijgebouwen kastelen enz.

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AngerloH259
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee