Angerlo H 299
Bij Bingerdenseweg 21, 6986 CE te Angerlo

Omschrijving

SMEEDIJZEREN HEK MET BAKSTENEN PIJLERS. Monumentaal dubbel smeedijzeren traliehek met rijk versierd smeedijzeren bovenstuk met voluten en krullen en met in het centrum het in een ovaal veld gevatte in 1958 aangebrachte ineen gevlochten monogram van Van Heeckeren - Van Weede, waarboven een kroon. Het hek wordt geflankeerd door monumentale bakstenen samengestelde pijlers op samengestelde geprofileerde zandstenen sokkel en met samengestelde geprofileerde zandstenen afdekplaat. De pijlers worden bekroond door een zandstenen vaasvormig ornamentstuk met een hals van gestileerde acanthusbladeren en een vierkante buik, waarop in 1958 wapens zijn geschilderd. Dit ornamentstuk wordt aan de bovenzijde door een drie-dimensionale kroon afgesloten. Aan weerszijden van de pijlers een voluutvormig smeedijzeren vleugelstuk.

Het hek en de pijlers dateren uit ca. 1750 en zijn oorspronkelijk afkomstig van de buitenplaats Leeuwenhof te Overschie. In 1958 werden op de as van het huis het hek en de pijlers aan de oostelijke buitengracht geplaatst.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen