Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459697
Complexnummer
458927 - Bingerden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82874/82
Kadastrale aanduiding
Angerlo K 337
Mariëndaalseweg 16, 6986 CB te Angerlo

Omschrijving

MARIENDAAL. Kleine 18e-eeuwse onderkelderde in rode baksteen opgetrokken daglonerswoning, genaamd Mariendaal, op langwerpig rechthoekige grondslag, onder met rode pannen gedekt afgeknot schilddak.

Ingangs(oost-)zijde: centraal een deur met 6-ruits bovenlicht. Aan de rechter zijde een getoogde dubbele staldeur met in de linker staldeur een winket. Boven de staldeur een deels boven de dakrand doorgetrokken uitbouw als dakkapel, waarin kozijn met dubbele luiken. Zuidgevel: aan de rechterzijde een geblindeerde paneeldeur met 6-ruits (oorspronkelijk 9-ruits) bovenlicht en links een schuifvenster met luiken met 24-ruitsindeling. Westgevel: drie schuifvensters met 24-ruitsindeling, waarvan de twee rechter vensters van luiken zijn voorzien. Noordgevel: beganegronds bouwsporen van twee ovale vensters. Ten oosten van het huis bevindt zich en bakstenen schuur, die van recente datum is en voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is.

Het huis dient compositorisch als schilderachtig stoffage-object in de alhier gelegen kleinschalige aanleg in landsschapsstijl van een slingervijver met solitaire eik, die een onderdeel vormde van een grotendeels verdwenen laat 18e-eeuwse aanleg in landschapsstijl ten oosten van de oostelijke grachtarm van Bingerden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 458927. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)