Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
459717
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Het Gouden Hooft
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 oktober 1994
Kadaster deel/nr: 
82858/122
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
81080 - 454984

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Restaurant "Het Goude Hooft" uit 1938 gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Warners in de historiserende trant van de Delftse School. Het is een vergrote en enigszins aangepaste kopie van de herberg "Het Goude Hooft" die op deze plaats in 1660 werd gebouwd naar ontwerp van Pieter Post. Het pand markeert de hoek van de Grote Halstraat en de Hoogstraat. Omschrijving.

Het drie bouwlagen met kapverdieping hoge hoekpand is opgetrokken in handgevormde baksteen en telt aan de Grote Halstraat zes en aan de Hoogstraat vijf vensterassen. De voorgevel aan de Grote Halstraat bevat beneden een houten pui met bovenlicht waarin kleine roedenverdeling en glas-in-lood. Voor het overige bevatten de lijstgevels vensters met gebeitste houten kruiskozijnen, glas-in-lood en luiken. De beide vrijstaande gevels bezitten boven de kroonlijst elk een brede, attiekvormige dakkapel waarin vensters met bolkozijnen, bekroond door frontons met medaillons waarin een vergulde manskop en het opschrift " 't Goude Hooft 1660". In de voorgevel tussen de eerste en tweede verdieping vier gebeeldhouwde festoenen en sierankers. In de zijgevels jaartalankers: 1660 en 1938. De zijgevel aan de Hoogstraat bevat in de meest rechtse travee een natuurstenen poortje met getoogde deuromlijsting en fronton, gedragen door voluutconsoles. Het omlopende, met pannen gedekte schilddak wordt gemarkeerd door gemetselde hoekschoorstenen met windkappen. Tegen de gevel aan de zijde van de Grote Halstraat bevindt zich een tijdens de herbouw gerealiseerde houten serre in 17e-eeuwse trant. De vergulde koppen in de frontons en de gebeeldhouwde festoenen zijn afkomstig van het gesloopte 17e-eeuwse pand. Aan de linker zijde is bij de herbouw in 1938 een aanbouw in de trant van de Delftse School gerealiseerd, bestaande uit twee bouwlagen met een pannen zadeldak dat links aansluit tegen een puntgevel. De bakstenen gevel bezit smalle vensters met glas-in-lood, en een boogfries. Het in de historiserende, ambachtelijke stijl van de Delftse School uitgevoerde interieur is nog geheel intact, onder meer een houten cassettenplafond, balkenzolderingen, gebeeldhouwde sleutelstukken, wandschilderingen, balustrades en ijzeren smeedwerk. Waardering.

Pand van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als uiting van de restauratie-opvattingen in de periode kort voor de Tweede Wereldoorlog, waarbij het eerlijk tonen van de materialen een belangrijk uitgangspunt was, maar anderzijds het gebruik van moderne constructiemethoden niet werd geschuwd. Hoofdvorm, detaillering en het materiaalgebruik zijn gaaf. Een toegevoegde waarde is de markante situering in het historische stadscentrum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoogstraat22513 ARCentrum's-Gravenhage
NeeDagelijkse Groenmarkt132513 ALCentrum's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaRestaurant

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageD1646

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381938exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Warners, F.A. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee