's-Gravenhage D 1228
Hoogstraat 30 A, 2513 AS te 's-Gravenhage

Inleiding.

Winkel-woonhuis in Art Nouveau, gebouwd in 1897 naar ontwerp van de architect Johan Mutters Jr. in oorsprong voor magazijn Hagemeijer. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving.

Het pand op rechthoekige plattegrond telt vier bouwlagen en is drie vensterassen breed. De geheel met natuursteen beklede lijstgevel is uitgevoerd in weelderige Art Nouveau-vormen. Het beeldhouwwerk is waarschijnlijk van de hand van de beeldhouwer M.J. Hack die veel voor Mutters werkte. De eerste en derde verdieping bezitten vensters met segmentbogen; de vensters van de tweede verdieping zijn rondbogig. De vensteromlijstingen in de eerste en tweede verdieping zijn uitgewerkt als gotische accoladebogen met kruisbloemachtige bladmotieven. De gevelvlakken vertonen sculptuur met slingerende, plantaardige motieven. De gevel is gevat tussen doorgaande hoekpenanten, die eveneens met beeldhouwwerk zijn versierd. Tussen de verdiepingen zijn friezen met bladmotieven aangebracht; het brede fries onder de door ijzeren steunen gedragen houten gootlijst is eveneens geheel met plantaardige motieven gedecoreerd. De vensters bezitten bovenramen met rijk glas-in-lood in Art Nouveau. Voor de vensters bevinden zich raamhekjes in eenvoudige Art Nouveau-vormen. Voor het middenvenster van de tweede verdieping is een klein balkon aangebracht met een rijk gedetailleerd hekwerk in Art Nouveau. De oorspronkelijke driedelige onderpui met een getoogd etalageraam, geflankeerd door deuren, is vervangen door een moderne winkelpui. Waardering.

Het pand in weelderige Art Nouveau-stijl is architectuurhistorisch waardevol als karakteristiek voorbeeld van de bouwtrant van de architect Mutters in zijn rijkste vorm.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Mutters. J. ; Conversie MRS