's-Gravenhage E 2705
's-Gravenhage, Gietijzeren Brug a/d Hooikade, Centrum

Inleiding.

Gietijzeren brug uit 1866 ontworpen door de stadsarchitect W.C. van der Waeyen Pieterszen. Het wegdek is vernieuwd; de brugleuningen zijn authentiek. Omschrijving.

Rechte brug over de singelgracht vervaardigd door de "IJzergieterij De Prins van Oranje te 's Hage 1866 " blijkens het opschrift aan de onderzijde van een der balustrades. De brug heeft twee opengewerkte borstweringen van gietijzer met elk zeven vierkante panelen met leliemotieven tussen twee veelhoekige hoekpijlers op de gemetselde landhoofden; de draagconstructie bestaat uit ijzeren balken. Waardering.

Gietijzeren brug van cultuur- en bouwhistorisch belang wegens de betrekkelijk vroege toepassing van gietijzer en karakteristieke detaillering; tevens van belang wegens de stedebouwkundige situering in een nog bestaand harmonisch en historisch stadsbeeld.

IJzergieterij Prins van Oranje, Maatschappij ; Noord-Holland
aannemer / uitvoerder