's-Gravenhage E 2627
Kneuterdijk 2, 2514 EN te 's-Gravenhage

Inleiding.

Winkelpand op de hoek van de Kneuterdijk en de Plaats in de stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung", gebouwd in 1908 naar ontwerp van de architecten Johan Mutters Jr. en J.J. Gort, in oorsprong bestemd als modemagazijn Kuhne. Omschrijving.

Het grotendeels in baksteen opgetrokken pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt aan de Kneuterdijk acht en aan de Plaats drie traveeën, terwijl de hoektravee met hoofdingang op de begane grond is afgerond. Het pand bezit vier bouwlagen, waarvan de bovenste als attiekverdieping is opgevat onder een met leien gedekt schilddak, waarin dakkapellen en oeil-de-boeufs. Natuursteen is overvloedig toegepast. De parterre met etalageramen is in dit materiaal gebosseerd. Voorts zijn de hoekpartij en de beide smalle risalieten in de Kneuterdijkgevel met natuursteen bekleed. De vensterassen worden gemarkeerd door vanaf de parterre opgaande natuurstenen pilasters met Jonische kapitelen. De met beeldhouwwerk en maskerkoppen versierde pilasters tussen de vensters van de attiekverdieping en de pilasters die de hoeken van de gevels markeren dragen siervazen. Onder de vensters van de tweede verdieping en in de attiek boven de afgeronde hoek bevindt zich festoenwerk in neo-Lodewijk XVI-stijl. De linker risaliet in de gevel aan de Kneuterdijk zet zich in de attiekverdieping voort als een natuurstenen dakkapel met gebogen fronton en siervazen. De vensters bezitten een kruisvormige indeling met stolpramen en kleine roedenverdeling. Voor de vensters van de eerste verdieping zijn smeedijzeren raamhekken in neo-Lodewijk XVI-stijl aangebracht. Voor de vensters in deze verdieping op de hoek loopt een balkon met balkonhek, gedragen door gebeeldhouwde voluutconsoles. Waardering.

Het pand is architectuurhistorisch waardevol als een der vroegste voorbeelden in Nederland van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect Mutters. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Plaats en de Kneuterdijk.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Kledingzaak

Mutters. J. ; Conversie MRS