Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459724
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/196
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 2585
Kneuterdijk 18 A, 2514 EN te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Als winkel met bovenwoningen gebouwd pand uit 1906, thans restaurant Garoeda, op de hoek van de Kneuterdijk en de Heulstraat, ontworpen door de architect J. Olthuis in overgangsarchitectuur. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit een kelder en drie bouwlagen onder een kapverdieping. De gevels zijn met witte verblendsteen bekleed. De gevel aan de Kneuterdijk telt twee, die aan de Heulstraat drie vensterassen. De hoektravee is afgeschuind en bezit op de verdiepingen een driezijdig uitgebouwde stenen erker. De verblendstenen gevels worden verlevendigd door hardstenen elementen, zoals vensterlateien, banden, blokken en gevelbekroningen. De hoge, ijzeren winkelpui, met in de linker travee de ingangspartij, rust op een natuurstenen plint en bezit grote glasvlakken. De vensters zijn in ijzer uitgevoerd. De erkeruitbouw tegen de afgeschuinde hoektravee draagt een balkon met gemetselde balustrade. Deze hoektravee en de beide eindtraveeen zijn hoger opgetrokken; de hoektravee wordt bekroond door hardstenen kantelen. In het met leien gedekte, omlopende, afgeknotte zadeldak bevinden zich houten dakkapellen met overstekende dakjes waarop pirons. Waardering.

Het pand is architectuurhistorisch van belang als een karakteristiek voorbeeld van de overgangsstijl, in dit geval sterk beinvloed door de Wiener Sezession. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan de markante stedebouwkundige situering op de hoek Kneuterdijk/Heulstraat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Olthuis, J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur