Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459743
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/198
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 2294
's-Gravenhage, vrijstaand gedenkteken a/h lange voorhout, Centrum

Omschrijving

Inleiding.

Vrijstaand gedenkteken voor de hertog van Saxen-Weimar uit 1866 in neo-classicistische stijl naar ontwerp van de architect H.P. Vogel en de schilder-beeldhouwer J.Ph. Koelman. De uitvoering werd gerealiseerd door J. van den Brink voor de stenen onderdelen en P.J. Mansveld voor de gegoten bronzen onderdelen. Het monument bevindt zich aan de oostzijde van het Lange Voorhout. Omschrijving.

Gedenknaald van 15 meter hoog ter nagedachtenis aan Karel Bernard Hertog van Saxen-Weimar (1792-1862), schoonvader van prins Hendrik de Zeevaarder. Hij werd in 1848 commandant van het leger in Nederlands-Indie. Voor het ontwerp was H.P. Vogel verantwoordelijk voor de architectonische elementen en J.Ph. Koelman voor de ornamenten. Het monument bestaat uit een achthoekig piedestal en een achthoekige zuil, beide van grauwe Udelfanger steen. De zuil wordt bekroond door een bronzen wapentrofee. Het medaillon met beeltenis van de hertog en profil, de kransen van laurier- en eikebladeren en het wapenschild, alle boven het voetstuk gesitueerd, zijn eveneens in brons gegoten. Op het voetstuk zijn op vier van de acht zijden opschriften aangebracht. Het gedenkteken staat op een hardstenen plateau, waarlangs achtkantige paaltjes met smeedijzeren kettingen. Waardering.

Gedenkteken van cultuurhistorische waarde vanwege de hieraan verbonden herinnering aan Karel Bernhard van Saxen-Weimar. Het is van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een gedenkteken in de neo-classicistische traditie. Een stedebouwkundige betekenis vormt de markante situering op het Lange Voorhout.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1866
1866
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Brink, J. van den ; Conversie MRS
aannemer / uitvoerder
Mansveld, P.J. ; Conversie MRS
aannemer / uitvoerder
Vogel, H.P. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Koelman, J.Ph. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur