's-Gravenhage E 1425
Mauritskade 43, 2514 HG te 's-Gravenhage

Inleiding.

Herenhuis in eclectische trant, gebouwd in het derde kwart van de 19e eeuw. Het pand vormt onderdeel van de reeks aaneengesloten nagenoeg identieke huizen Mauritskade 43 t/m 57, waarvan de buitenste panden aan beide zijden als risalieten zijn opgevat. Het is het geboortehuis van de schrijver Louis Couperus (1863-1923). Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit lage parterre, beletage, verdieping en lage kapverdieping in het met zink belegde zadeldak, drie vensterassen breed waarvan de rechter de ingang bevat. Boven de met hardsteen beklede plint is de parterre van een geblokte bepleistering voorzien. De gevel is verder als schoon-werk uitgevoerd, met uitzondering van de lage kapverdieping die gepleisterd is. De vensters bezitten flauw getoogde, geprofileerde houten omlijstingen met kuifstukken van stucwerk; alleen het middelste venster van de beletage draagt een kroonlijst met versierde voluutconsoles. Voor dit venster bevindt zich een balkon met balustrade, gedragen door consoles. De verdiepingen worden gescheiden door geprofileerde waterlijsten. De lage zolderverdieping wordt verlicht door liggende vensters, waartussen versierde voluutconsoles die de van modillons voorziene houten kroonlijst dragen. De vensters bezitten gietijzeren raamhekjes en stolpramen. De oorspronkelijke parterrevensters zijn door bredere ramen vervangen; ook de deur is vernieuwd. Rechts naast de deur bevindt zich een moderne gevelsteen waarop staat vermeld dat dit pand het geboortehuis is van de schrijver Louis Couperus. Waardering .

Pand van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van voorname 19e-eeuwse herenhuisarchitectuur in eclectische stijl. Als onderdeel van de symmetrisch opgezette reeks herenhuizen Mauritskade 43-57 heeft het een belangrijke ensemblewaarde. Tevens van cultuur-historische betekenis als geboortehuis van Louis Couperus.