Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459750
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82886/64
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 1497
Mauritskade 55, 2514 HG te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Herenhuis in eclectische trant, gebouwd in het derde kwart van de 19e eeuw. Het pand vormt onderdeel van de reeks aaneengesloten nagenoeg identieke huizen Mauritskade 43 t/m 57, waarvan de buitenste panden aan beide zijden als risalieten zijn opgevat. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een lage parterre, beletage, verdieping en lage kapverdieping in het met zink gedekte zadeldak, drie vensterassen breed waarvan de middelste de ingang bevat. De grotendeels ongepleisterde lijstgevel bezit een hardstenen plint. De parterre vertoont een geblokte bepleistering en de zolderverdieping is eveneens bepleisterd. De vensters van de beletage en de verdieping zijn gevat in geprofileerde houten omlijstingen met gedecoreerde kuifstukken en bezitten T-vormige stolpramen. De authentieke vleugeldeur vertoont panelen en sierroosterwerk. De verdiepingen worden gescheiden door geprofileerde waterlijsten. Tussen de liggende vensters van de lage zolderverdieping bevinden zich de versierde voluutconsoles die de van modillons voorziene, houten kroonlijst dragen. De vensters bezitten gietijzeren, gedecoreerde raamhekjes. Waardering.

Pand van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van voorname 19e-eeuwse herenhuisarchitectuur in eclectische stijl. Als onderdeel van de symmetrisch opgezette reeks herenhuizen Mauritskade 43-57 heeft het een belangrijke ensemblewaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver