's-Gravenhage D 1541
Molenstraat 19 A, 2513 BH te 's-Gravenhage
Molenstraat 19, 2513 BH te 's-Gravenhage

Inleiding.

Winkel-woonhuis van 18e-eeuwse oorsprong met 17e-eeuwse onderkeldering en winkelinterieur in eclectische stijl uit 1882. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. NB. Een grote zaalvormige ruimte die in deze eeuw aan de achterzijde is aangebouwd valt buiten de bescherming. Omschrijving.

18e eeuws pand bestaande uit een voor- en achterhuis met een 17e-eeuwse onderkeldering van het voorhuis. Het pand telt drie bouwlagen onder kap. In de 19e eeuw is tegen de achtergevel het pand aan de linkerzijde uitgebreid; dit deel loopt achter het pand Molenstraat 21/21a door. De 18e-eeuwse voorgevel is een eenvoudige bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst, twee vensterassen breed met T-vensters op de 1e verdieping en stolpramen met bovenlichten op de 2e verdieping. Het ruitvormige glas-in-lood van de vensters op de 2e verdieping is vrij recent aangebracht. De houten eclectische winkelpui werd in 1882 bij een verbouwing in de gevel geplaatst en toont de traditionele opbouw van pilasters, plint en hoofdgestel. Toen werd in het pand een vioolwinkel en werkplaats gevestigd. Het winkelinterieur uit die tijd is grotendeels bewaard gebleven en omvat onder meer ladenkasten en vitrinekasten. Het plafond bezit eclectisch stucwerk. Op de eerste verdieping heeft het huis rond 1875 eveneens een gedaanteverwisseling ondergaan: een voorkamer over de breedte en een achterkamer met marmeren schoorsteenmantel: de kamers bezitten eclectische stucplafonds en zijn verbonden door schuifdeuren. De trap die naar de verdieping leidt, dateert uit de eerste helft van de 18e eeuw en heeft op de overloop de oorspronkelijke eiken balusters behouden. De tweede verdieping is vrijwel gaaf 18e eeuws met onder meer eenvoudige stroken-deuren. De kap is op vlieringniveau in 1938 geheel vernieuwd. In de kelder onder het voorhuis zijn een 17e-eeuwse schouw, kast en pomp. Waardering.

Winkel-woonhuis met winkelpui en winkelinterieur van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een in oorsprong 17e-/18e eeuws huis met goed verlopen 19e eeuws transformatieproces. De winkel uit 1882 met gaaf bewaard eclectisch winkelinterieur bezit zeldzaamheidswaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning