's-Gravenhage D 1761 A2
's-Gravenhage D 1761 A10
's-Gravenhage D 1761 A8
's-Gravenhage D 1761 A1
's-Gravenhage D 1761 A3
Molenstraat 25 F, 2513 BH te 's-Gravenhage

Inleiding.

Aan een binnenterrein gelegen voormalig pakhuis in sobere neo-renaissance, thans in gebruik als woonhuis, gebouwd in 1875 voor de kruidenier Leonardus Georgius Waterreus, koopman in comesetibles en thee. Sinds circa 1861 was hij gevestigd op het aangrenzende pand met erf Noordeinde 62. Het pakhuis zal bij de daar gedreven winkel in gebruik zijn geweest. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving.

Voormalig pakhuis op rechthoekige plattegrond bestaande uit kelder, parterre, twee verdiepingen en een zolderverdieping onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk; de zijgevels zijn blind uitgevoerd. De voorgevel, een later zwart gesausde drie-assige tuitgevel, bevat brede rondboogvensters in de middenas (luiken vervangen door glasdeuren; bovenlichten met oorspronkelijke ster- en lobvormige roedeverdeling); in de zijassen kleinere vensters. De waterlijsten, dorpels en sluitstenen zijn van natuursteen. Boven de vensters is gele baksteen toegepast, evenals voor het oplopend fries in de top. De top heeft natuurstenen afdeklijsten en een smeedijzeren sierstuk. Voorts zijn er jaartal-ankers. Roosters voor de gevel bedekken de drie lichtkolken van de kelder. Tegen de linkerzijgevel is later een uitgebouwde schoorsteen opgemetseld. De achtergevel is een bakstenen tuitgevel. In de jaren zeventig en tachtig zijn de oorspronkelijke ongedeelde ruimten verbouwd tot woonruimte. Waardering.

Pakhuis van cultuurhistorische en typologische waarde als belangrijk voorbeeld van 19e- eeuwse bedrijfsarchitectuur. Tevens van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een pakhuis in sobere neo-renaissance; detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis