's-Gravenhage D 1755
Molenstraat 52, 2513 BL te 's-Gravenhage

Inleiding.

Voormalig bedrijfspand van de Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp uit 1894 in rijke neo-renaissance naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Oorspronkelijk was op de begane grond de winkel en op de verdieping de bestuurskamer. Thans is de begane grond in gebruik voor horeca en de verdieping als woonruimte. Omschrijving.

Pand ter breedte van drie vensterassen, bestaande uit parterre en verdieping onder een met pannen gedekt omlopend schilddak. In een penant van de winkelpui is de naam van de architect opgenomen. De voorgevel is een uit baksteen met natuurstenen sierdelen opgetrokken rijk geornamenteerde neo-renaissance gevel, die wordt beëindigd met een open bakstenen balustrade, in het midden onderbroken door de hoger opgetrokken middentravee met trapgevel. Op de begane grond een winkelpui met hardstenen plint en in zandsteen uitgevoerde, gebeeldhouwde versieringen en reliefs, alsmede boven de puibalk het gebeeldhouwde opschrift "Cooperatieve Vleeschhouwerij Eigen Hulp". Illustratief voor de oorspronkelijke bestemming zijn tevens de gebeeldhouwde slagersfiguurtjes omringd door slachtvee in de puibalk en de dierekoppen die als consoles voor het hoofdgestel van de winkelpui dienen. De houten etalage met bovenlichten in kleine roedeverdeling en de dubbele houten deuren van de ingang zijn authentiek. In de verdieping houten vensters met zandstenen frontons waarin gebeeldhouwde vullingen. De dubbele ramen hebben bovenlichten met kleine roedeverdeling. Onder de gootlijst is een fries met gemetselde driepasboogjes. Op de hoeken van de balustrade boven de gootlijst zijn gebeeldhouwde koeien met wapenschilden. Waardering.

Pand van cultuurhistorische waarde als uiting van een cooperatief samenwerkingsverband van slagers in Den Haag aan het eind van de 19e eeuw. Tevens van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van rijke neo-renaissance; detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)

Nieukerken, M.A. en J. ; Conversie MRS