's-Gravenhage D 1315
Noordeinde 12, 2514 GH te 's-Gravenhage
Noordeinde 14, 2514 GH te 's-Gravenhage

Inleiding.

Toonzaal uit 1902-1903 in overgangsarchitectuur met gebruik van eclectische vormen gebouwd in opdracht van een fietsenhandelaar door de architect Z. Hoek. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit drie bouwlagen onder kap. De toonzaal bestond van oorsprong uit een ongedeelde ruimte met gaanderijen over twee verdiepingen. De voorgevel is opgebouwd uit ijzer en glas. Door de toepassing van een glasgevel en ijzeren draagconstructie wordt hier gebroken met de conventionele opvattingen over gevelarchitectuur. De glazen façade heeft een grote rondboog over twee verdiepingen, waarin balustervormige houten ondersteuningen en ijzeren horizontale puibalken. Boven de grote rondboog is een reeks van smalle, getoogde vensters over de gehele gevelbreedte. Opvallend is het schuin geplaatste fries van de kroonlijst. Voor het uiterlijk is gebruik gemaakt van de classicistische vormentaal met figuratieve schilderingen in de frontonvormige gevelbekroning betrekking hebbend op het fietsenmakersvak en "schilderingen" in het onderliggende fries met klassiek-Griekse figuren. De smalle eindpenanten van de gevel eindigen als consoles met een mannenkop. Op de begane grond is de entree verdiept gelegen, met aan weerszijde van het portiek etalagekasten met bewerkte ijzeren zuiltjes op hardstenen basement. De houten deur in het portiek met bovenlicht is uit de bouwtijd. Waardering.

Pand van architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een voormalige toonzaal met een façade opgebouwd uit glas en ijzer. Detaillering en materiaalgebruik van de façade zijn gaaf. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect Z. Hoek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Hoek, Z. ; Conversie MRS