's-Gravenhage E 2342
Paleisstraat 4, 2514 JA te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaande villa in eclectische stijl uit circa 1883 op samengestelde plattegrond. Een ijzeren tuinhek vormt de begrenzing met de straat. Het is een van een groep villa's aan de gebogen Paleisstraat, die werd aangelegd nadat de gemeente van Koning Willem III de koninklijke bezittingen achter het paleis aan de Kneuterdijk had overgenomen. NB. De in schoon metselwerk opgetrokken aanbouw op de hoek van de achtergevel en linker zijgevel valt buiten de bescherming. Omschrijving.

Villa, thans in gebruik als ambassade, bestaande uit gedrukte begane grond en twee hoge verdiepingen onder een met zink gedekte mansardekap. De gepleisterde voor- en linker-zijgevel bezitten geblokte hoeklisenen en cordonlijsten; de lage parterre heeft een gebosseerde bepleistering. De voorgevel is asymmetrisch van opbouw; links een vooruitspringende hoekpartij van twee vensterassen met hoger opgetrokken kroonlijst gedragen door eclectische consoles; op de rechterhoek een risaliet. De vrijstaande linker-zijgevel heeft eveneens een vooruitspringende hoekpartij, alsmede een houten serre uitbouw met rijk gesneden houten omlijsting onder de geprofileerde gootlijst. De meeste vensters bezitten getoogde en geblokte omlijstingen met sluitstenen. De bovenvensters in de hoekpartij worden overdekt door een breed, segmentvormig fronton. In de kap rijke eclectische dakkapellen en oeil-de boeufs in zinken omlijsting. De gepleisterde rechter zijgevel is zeer sober en vrijwel blind. De gepleisterde achtergevel op verspringende rooilijn is eveneens sober uitgevoerd met houten vensters van verschillend formaat. Gietijzeren tuinhek op gemetselde voet links van de voorgevel met versierde spijlen en bekronende denneappelornamenten. Dit hekwerk komt voor in de productencatalogi van de firma's L.I. Enthoven & Co. en De Prins van Oranje. Waardering

Villa met sierhek van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het eind van de 19e eeuw in een stedelijk gebied. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van eclectische architectuur. Tevens van waarde als onderdeel van een harmonisch en karakteristiek ensemble villa's uit het einde van de vorige eeuw aan de Paleisstraat.