's-Gravenhage E 2511
Plaats 20, 2513 AE te 's-Gravenhage

Inleiding.

Winkel-woonhuis in Art Nouveau uit 1905 gebouwd in opdracht van de kunsthandel Goupil. Het pand, dat is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing, is ontworpen door de architect L. Simons. De naam van de architect en het jaartal 1905 zijn aan de onderzijde van de rechter penant van de voorgevel ingehakt. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit parterre en twee verdiepingen onder een met leien gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de rooilijn langs de voorzijde. De rijke met natuursteen beklede voorgevel is vier vensterassen breed en wordt bekroond door een forse, eveneens in natuursteen uitgevoerde open balustrade. De rechteras bevat de enigszins uitstekende ingangspartij met balustrade boven de eerste verdieping. Rondom de vensters en in het fries bevinden zich rijke Art Nouveau decoraties met naturalistische bladmotieven. Op de verdiepingen zijn houten schuifvensters. De brede houten pui in het portiek van de ingangstravee bezit bovenlichten met kleine roedeverdeling. De houten paneeldeur rechts in deze ingangspui heeft gietijzeren sierroosters. Winkelpui met gepolijste, granieten zuilen waartussen de etalagevensters met bovenlichten voorzien van een kleine roedenverdeling. Boven de pui is een later toegevoegd tegeltableau met het opschrift "H. van Dooren & Cie" en drie wapenschilden van Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In het interieur zijn onderdelen uit de bouwtijd bewaard gebleven; ondermeer plafondbalken met bewerkte sleutelstukken op de begane grond. Waardering.

Winkel-woonhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol en zeldzaam voorbeeld van Art Nouveau. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Simons, L. ; Conversie MRS