's-Gravenhage D 1811
Prinsestraat 57, 2513 CB te 's-Gravenhage
Molenstraat 54, 2513 BL te 's-Gravenhage

Inleiding.

Voormalige gemeenteapotheek uit 1885-1886 in internationaal georienteerde neo-renaissance op de hoek van de Prinsestraat en Molenstraat, ontworpen door de architect-directeur van Gemeentewerken B. Reinders. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit parterre en twee verdiepingen onder een met shingles gedekte mansardekap. De bakstenen gevels met tal van natuurstenen onderdelen zijn opvallend rijk geornamenteerd. Natuursteen is onder meer toegepast voor de plint, waterlijsten, hoekkettingen en geprofileerde raamomlijstingen. De gevels waarin T-vensters zijn opgenomen worden beëindigd door een fors hoofdgestel met klossen en tandlijst. Op de begane grond zijn rondboogvensters, de 1e verdieping heeft flauw getoogde kozijnen en op de 2e verdieping een rechte beëindiging. De gevel aan de Prinsestraat is zes vensterassen breed, de gevel aan de Molenstraat telt vier vensterassen. De hoek wordt geaccentueerd door een halfronde hoekpartij, voorzien van pilasters en twee balkons op gebeeldhouwde voluutconsoles en wordt bekroond door een met zink gedekt koepeldak met oeil-de-boeuf waarop een gebogen fronton. De gevel aan de Prinsestraat heeft een risalerende ingangstravee, die geaccentueerd wordt door pilasters vanaf de 1e verdieping en paarsgewijs onder de verkropte kroonlijst geplaatste consoles. In het fries is hier in natuurstenen letters de tekst "Gemeente Apotheek" aangebracht. In deze as verder een extra rijk omlijst raam boven de ingang voorzien van pilasters en schild met Haags wapen en rijk gesneden houten neo-renaissance deuren in de ingang. De gevel aan de Molenstraat heeft een identieke risalerende ingangstravee als die van de Prinsestraat. Waardering.

Pand van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van een op een internationaal georienteerde neo-renaissancestijl vormgegeven gemeenteapotheek. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens waardevol vanwege de stedebouwkundig markante situering op de hoek van de Molenstraat en Prinsestraat.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Apotheek

Reinders, B. ; Conversie MRS