's-Gravenhage AK 3276
Van Stolkweg 6, 2585 JP te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaande neo-renaissance villa genaamd Duinoord uit 1881-1882 op samengestelde plattegrond naar ontwerp van A.J.H. van den Brink in opdracht van E. van Hoboken, heer van Oudelande. In 1985 is het pand gerenoveerd door het architectenbureau M. van der Hoeven. Omschrijving.

Pand bestaande uit souterrain, beletage en verdieping onder een met shingles gedekt afgeknot schilddak, vijf vensterassen breed en drie vensterassen diep. De in schoon metselwerk opgetrokken gevels worden verlevendigd door wit gepleisterde sierbanden. De voorgevel heeft een als risaliet uitgevoerde middenpartij, afgedekt door een fronton met oculus. Op de begane grond zijn drie houten vensters die gescheiden worden door muurdammen met kapitelen. Voor de drie gekoppelde rondboogvensters op de verdieping van de middenrisaliet, loopt een breed balkon met balustrade. De houten vensters worden door smalle gecanneleerde kolommen gescheiden. Het balkon wordt gedragen door rijk versierde voluutconsoles. Boven de terugliggende zijvlakken van de voorgevel zijn in het brede fries van de kroonlijst zoldervensters met balustrades aangebracht. Ook voor de vensters op de verdieping en de openslaande deuren op de parterre zijn balustrades. In de linker zijgevel is de hoofdingang. De achtergevel waar de toegang naar het souterrain is, bezit een gepleisterde middenrisaliet. Op de eerste verdieping zijn hier twee blindnissen. Waardering.

Villa van cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het wonen voor welgestelden aan het einde van de 19e eeuw in een stedelijk villapark. Architectuurhistorisch van belang als waardevol voorbeeld van neo-renaissance architectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf.

Brink, H.J. van den ; Conversie MRS