459794 - Sluizencomplex Houtrustweg
's-Gravenhage N 8586
's-Gravenhage N 7235
Houtrustweg 41, 2566 HA te 's-Gravenhage
Houtrustweg 43, 2566 HA te 's-Gravenhage

Inleiding.

Twee geschakelde machinistenwoningen uit 1883-1885 op U vormige plattegrond, onderdeel van het sluizencomplex en gemaal Houtrustweg naar ontwerp van J. van der Vegt in sobere eclectische trant. Omschrijving.

De voormalige machinistenwoningen bestaan uit begane grond en kapverdieping. Elke woning bezit een puntgevel aan de voorzijde met een geschubde, houten daklijst. De pannen daken hebben aan de achterzijde een schilddakvormige beëindiging. De bakstenen gevels vertonen de voor utiliteitsgebouwen uit deze periode kenmerkende vormgeving en materiaalbehandeling zoals banden van gele baksteen, versierde vensteromlijstingen met sluitstenen en gemetselde friezen. De vensters bezitten hardstenen vensterbanken en T-ramen. Waardering.

De machinistenwoningen zijn architectuurhistorisch waardevol alsmede van belang als functioneel onderdeel van het gemalen- en sluizencomplex Houtrust.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Machinegebouw(M)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)