459794 - Sluizencomplex Houtrustweg
's-Gravenhage N 7547
Bij Houtrustweg 45, 2566 HA te 's-Gravenhage

Inleiding.

Sluiskom, sluizen en toebehoren, onderdeel van het sluizencomplex met gemaal Houtrustweg uit 1883-1885 naar ontwerp van J. van der Vegt. Omschrijving.

Sluiskom, sluizen en toebehoren aangelegd door de hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat Ir. J. van der Vegt aan het in 1888 gereedgekomen Haagse Afvoerkanaal De sluizen met houten deuren hebben gemetselde kademuren met hardstenen afdekplaten en gebosseerde hoeken. Hier en op de ijzeren voetgangersbrug zijn ijzeren hekken en gedecoreerde gietijzeren lantaarnpalen uit de bouwtijd. Waardering.

Sluiskom, sluizen en toebehoren van cultuurhistorisch waarde vanwege de geografisch-stedelijke belangrijke ontwikkeling van de aanleg van het Afvoerkanaal met regulerende voorzieningen voor de waterhuishouding. Een belangrijke ensemblewaarde vormt de historisch-ruimtelijke relatie met water en groen.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluiskolk