's-Gravenhage AK 10443
Eisenhowerlaan 130, 2517 KN te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaande villa uit 1908, ontworpen door de architecten Z. Hoek en J. Wouters in overgangsarchitectuur. Omschrijving.

Villa op onregelmatige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een samengestelde kap, twee assen breed. In de bakstenen gevels is veel hardsteen verwerkt onder andere voor de plint, hoekkettingen en deklijsten van de topgevels. Het vooruitspringende rechterdeel heeft een uitgebouwde erker over twee bouwlagen en wordt beëindigd door een gotiserende topgevel, geflankeerd door pinakels. Het linkerdeel van de gevel heeft een uitgebouwde begane grond, waarboven een balkon, afgesloten door een balustrade met driepas-openingen. De linker- en rechterzijgevel bezitten een hoger opgetrokken middendeel met gotiserende top. Aan de linkergevel bevindt zich op de begane grond een driezijdig uitgebouwde erker en op de verdieping een erker op hardstenen consoles. De rechtergevel bezit op de begane grond ten opzichte van elkaar verspringende aanbouwen; in de linker is de ingang in een portiek met hardstenen zuilen gesitueerd, waarvan de deur gotiserende panelen heeft. De achtergevel is aan de linkerkant driezijdig uitgebouwd, waaraan twee houten balkons met spitsbooghekken, rustend op dunne houten consoles. Aan de rechterkant is een veranda, waarboven een loggia met spitsbooghek en houten staanders. De vensters zijn drie- en tweelichtvensters. De dakkapellen zijn voorzien van Tudorbogen. Goed bewaard interieur met onder meer trappenhuis en trap in neo- renaissance, marmeren schouwen en stucplafonds. Bakstenen tuinmuur, stammend uit de bouwtijd. Waardering.

Pand van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse villa-architectuur, geinspireerd op de neo-gotiek, neo- renaissance en overgangs-architectuur. Hoofdvorm, detaillering en het interieur zijn gaaf bewaard. De villa heeft ensemblewaarde als onderdeel van een rij van drie, vrijstaande door tuinen omgeven kapitale villa's uit het eerste decennium van de 20e eeuw (tezamen met Eisenhowerlaan 132 en Prins Mauritslaan 1).

Hoek, Z. ; Conversie MRS
Wouters, J.T. ; Conversie MRS