's-Gravenhage AK 8053
Prins Mauritslaan 1, 2582 LK te 's-Gravenhage

Inleiding.

Vrijstaande villa uit 1903, gebouwd in overgangsarchitectuur door de architecten J.F. Klinkhamer en B.J. Ouendag. Omschrijving Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een samengestelde kap met twee opvallende schoorstenen. De begane grond is in schoon metselwerk uitgevoerd, de verdieping is gepleisterd. De licht risalerende eindtraveeen van de voorgevel zijn voorzien van topgevels, waarvan de invulling is geinspireerd op de chaletbouw. Hiertussen bevindt zich een dakkapel met topgevel, afgesloten door een balustrade. Gelijkvormige topgevels bevinden zich ook in de achter- en rechterzijgevel. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde van de voorgevel zijn aanbouwen, waarvan de linker op de verdieping is voorzien van een loggia en de rechter van een balkon met ijzeren hek. Rechts in de voorgevel is op de begane grond een driezijdige erker met zinken kap. Het rondboogvormige portaal van de ingangspartij is in hardsteen uitgevoerd. De vensters zijn deels twee- en deels drielichtvensters, waarvan sommige met bovenlicht in roedeverdeling. De achtergevel heeft in het risalerende middendeel op de verdieping een rondboogvormig drielicht met glas-in-lood van elkaar gescheiden door hardstenen pijlers. In het interieur zijn veel details bewaard gebleven, onder meer marmeren schouwen en stucplafonds, en een monumentale eikehouten trap in het trappenhuis met marmeren lambrizering en vloer. Deze ruimte wordt gedekt door een stucplafond met stervormige profileringen. De lichttoetreding vindt plaats via een groot drielichtvenster met glas-in-lood in de achtergevel. De kamer rechts van de ingang heeft een eikehouten cassettenplafond, waarin schilderingen van vogels zijn aangebracht. Waardering.

Pand van architectuurhistorisch belang als goed bewaard gebleven voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse villabouw in overgangsstijl. Hoofdvorm, detaillering en delen van het interieur zijn gaaf bewaard. De villa heeft ensemblewaarde als onderdeel van een rij van drie, vrijstaande door tuinen omgeven kapitale villa's uit het eerste decennium van de 20e eeuw (tezamen met Eisenhowerlaan 130 en 132).

Klinkhamer, J.F. ; Conversie MRS
Ouendag, B.J. ; Conversie MRS