's-Gravenhage AK 6719
Frederik Hendriklaan 2, 2582 BB te 's-Gravenhage

Inleiding.

Rechterdeel van een aan drie zijden vrijstaand bouwblok uit 1903, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen, gebouwd door architect H. van Noort in overgangsarchitectuur. Het bouwblok is gelegen aan de Frederik Hendriklaan 2/Johan van Oldenbarneveltlaan 74. Omschrijving.

Pand genaamd Duin en Berg op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond, verdieping en gedrukte verdieping onder een samengestelde kap. De voorgevel is twee assen breed, waarvan de hoekas driezijdig naar boven is uitgebouwd en wordt beëindigd door een topgevel. De voor- en zijgevel zijn gepleisterd, met bakstenen strekken en ontlastingsboogjes, en sierranden langs de vensters. De middenas heeft voor de openslaande deuren op de begane grond een houten balustrade en voor de vensters van de eerste verdieping een balkon met houten hekwerk. Op de tweede verdieping bevindt zich hier een balkon met stenen troggewelfjes en een ijzeren Jugendstil hekwerk. De overstekende kap is geinspireerd op de chaletarchitectuur. De ingang is in een aanbouw aan de rechterzijde. De vensters bezitten deels bovenlichten in roedeverdeling; op de begane grond deels met glas-in-lood. De middendorpels van de openslaande deuren naar het balkon op de eerste verdieping zijn getoogd. De afscheiding tussen straat en tuin wordt gevormd door een vroeg 20e-eeuws ijzeren hekwerk op bakstenen voet. Waardering.

Pand van architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse overgangsarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. De ligging aan de pleinvormige kruising van de Frederik Hendriklaan en de Johan van Oldenbarneveltlaan vormt een belangrijke toegevoegde stedebouwkundige waarde.

Noort, H. van ; Conversie MRS