's-Gravenhage AK 6718
Johan van Oldenbarneveltlaan 74, 2582 NW te 's-Gravenhage

Inleiding.

Linkerdeel van een aan drie zijden vrijgelegen bouwblok, bestaande uit twee symmetrische herenhuizen uit 1903, gebouwd door architect H. van Noort in overgangsarchitectuur. Het bouwblok is gelegen aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 74/Frederik Hendriklaan 2. Omschrijving.

Pand genaamd Zandheuvel op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond, verdieping en gedrukte verdieping onder een samengestelde kap. De voorgevel is twee assen breed, waarvan de hoekas driezijdig naar boven is uitgebouwd en wordt beëindigd door een topgevel. De voor- en zijgevel zijn gepleisterd, met bakstenen strekken en ontlastingsboogjes, en sierranden langs de vensters. De middenas heeft voor de openslaande deuren op de begane grond een bakstenen rondboog balustrade en voor de vensters van de eerste verdieping een balkon met houten hekwerk. Op de tweede verdieping bevindt zich hier een balkon met stenen troggewelfjes en een ijzeren Jugendstil hekwerk. De overstekende kap is geinspireerd op de chaletarchitectuur. De ingang is in de zijgevel gesitueerd. Boven de paneeldeur bevindt zich een glazen luifel op smeedijzeren consoles. In deze gevel bevinden zich verder drie schuin boven elkaar geplaatste rondboog drielichtvensters, deels met glas-in-lood. De vensters bezitten deels bovenlichten in roedeverdeling; op de begane grond met glas-in-lood. De middendorpels van de openslaande deuren naar het balkon op de eerste verdieping zijn getoogd. Van de afscheiding tussen straat en tuin is alleen de bakstenen voet nog aanwezig; het ijzeren hekwerk is verwijderd. Waardering.

Pand van architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van vroeg 20e-eeuwse overgangsarchitectuur. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. De ligging aan de pleinvormige kruising van de Frederik Hendriklaan en de Johan van Oldenbarneveltlaan vormt een belangrijke toegevoegde stedebouwkundige waarde.

Noort, H. van ; Conversie MRS