Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
461432
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 oktober 1993
Kadaster deel/nr: 
10764/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79325 - 457251

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Vrijstaande villa uit 1897, gebouwd in neo-renaissance door architect J. Steenbeek. NB. De uitbreiding uit 1964 aan de achterzijde valt niet onder de bescherming. Omschrijving.

Villa Rosina op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain, beletage en verdieping onder een afgeknot schilddak met halfronde leien. De gevel is drie assen breed. De rechteras is licht risalerend uitgebouwd en wordt beëindigd door een gepleisterde boog die in het midden wordt doorbroken door een rondboogvormig tweelichtvenster met een rechte kroonlijst op consoles, waarboven een driehoekig fronton. Terugliggend ten opzichte van de voorgevel verheft zich boven de linkeras een torentje met rondboogfries onder de daklijst, bekroond door een achthoekige lantaarn met spits. Het souterrain is aan de voorzijde uitgevoerd als sokkel, bestaande uit gepleisterde blokken met rustica-effect. De gevels zijn ter plaatse van de verdiepingen in schoon metselwerk uitgevoerd, afgewisseld met de voor de neo-renaissance kenmerkende horizontale witte speklagen en hoekblokken. Aan de rechterkant van de beletage is een veelhoekige erker uitgebouwd met rondboogvormige glas-in-lood bovenlichten tussen geprofileerde pilasters. Boven de erker bevindt zich een klein balkon met balusters. Links van de erker boven het souterrain is een bordes met een smeedijzeren hek. De ingang met smeedijzeren panelen is aan de linkerkant in een portiek met kleine rondboogvormige bovenlichten van glas-in-lood. Hierboven in de hoek een kwartrond uitgebouwde erker. De vensters worden afgesloten door rechte kroonlijsten; het venster op de verdieping in de linkeras heeft een extra bekroning in de vorm van een driehoekig fronton met pirons. De vensters op de verdieping in de rechtergevel zijn als blindnissen uitgevoerd. In het interieur zijn onder meer stucplafonds, marmeren lambrizeringen op de begane grond, de trap met gietijzeren balusters en de paneeldeuren met omlijsting in het trappenhuis bewaard gebleven. Het trappenhuis wordt verlicht via een groot venster van glas-in-lood. Ook het interieur van het torentje met afzonderlijk klein trappenhuis is nog intact. De afscheiding tussen voortuin en straat wordt gevormd door een ijzeren hek. Waardering.

Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat 19e-eeuwse villa in neo-renaissance. Hoofdvorm, detaillering, toegepast materiaal en delen van het interieur zijn gaaf bewaard.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaScheveningseweg722517 KXVilla Rosina, Statenkwartier's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-GravenhageAK7463

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18971897exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Steenbeek, J. ; Conversie MRSarchitect / bouwkundige / constructeur