's-Gravenhage AK 946
Willem de Zwijgerlaan 1, 2582 ED te 's-Gravenhage

Inleiding.

Hoekpand uit 1902, gebouwd in opdracht van de bouwmaatschappij Statenplein. Het pand vormt onderdeel van een reeks aaneengesloten herenhuizen Statenlaan 2/2a/2b - Statenplein 4 t/m 13 - Willem de Zwijgerlaan 1, 1a/3, 5 in een keer ontworpen in neo-renaissance door architect N. Molenaar. Omschrijving.

Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een afgeknot schilddak. In de rode bakstenen gevel is ter accentuering van neggen, strekken, bogen en sierbanden de baksteen witgeschilderd. De daklijst van de voorgevel en van de zijgevel aan het Statenplein wordt afgesloten door een gemetselde boogvormige balustrade. Het middendeel van de voorgevel is opgetrokken tot een trapgevel en bezit op de verdieping een loggia, afgesloten door een arcade met deelzuil en een gemetseld boogvormig hek. De trapgevel wordt aan de rechterkant onderbroken door een hoog hoekblok. De als risaliet uitgebouwde hoekpartij wordt gedekt door een zelfstandig tentdak, waarin een dakkapel met trapgevel is geplaatst. De deur bezit smeedijzeren panelen, waarboven een glazen luifel. Waardering.

Herenhuis van architectuurhistorisch belang als markant voorbeeld van een woonhuis van rond 1900, gebouwd in neo-renaissance stijl. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van de reeks aaneengesloten herenhuizen, gebouwd in een ontwerp, heeft het pand ensemblewaarde.

Molenaar, N. ; Conversie MRS