's-Gravenhage AK 636
Statenplein 21, 2582 EZ te 's-Gravenhage

Inleiding.

Aan drie zijden vrijgelegen villa op de hoek van Statenplein en Stadhouderslaan uit 1903, gebouwd in neo-renaissance. Omschrijving.

Villa, op rechthoekige plattegrond met sterk verspringende rooilijn, bestaande uit begane grond en verdieping onder een samengestelde kap. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen, afgewisseld met witgepleisterde en natuurstenen onderdelen. De gootlijst rust op consoles. Typische neo-renaissance details zijn de speklagen over de gevels, de geprofileerde rondbogen en de geblokte strekken boven de vensters en in de dakkapellen, met name de dakkapel boven de ingang met een tweelichtvenster, gedeeld door halfzuilen en een rijk uitgevoerd fronton. Het torenvormige bouwlichaam langs de zijgevel aan de Stadhouderslaan telt drie bouwlagen en wordt afgesloten door een zelfstandige kap met een markante spitse bekroning. De middenas is als risaliet uitgevoerd. Op de eerste verdieping zijn op de hoeken karakteristieke balkons gesitueerd op gebeeldhouwde consoles. Boven de ingangspartij bevindt zich een in natuursteen uitgevoerd balkon, gedragen door drie pilaren. De overhoeks geplaatste erker op de verdieping rust op forse natuurstenen consoles en is gedekt door een zelfstandig schilddak met kroonlijst. Tegen de achtergevel is een rijk uitgevoerde serre, waarboven een balkon met balustrade. De schuifvensters en openslaande deuren zijn voorzien van glas- in-lood bovenlichten met licht getoogde roeden. Het ijzeren hekwerk op een bakstenen voet rond de villa dateert uit de bouwtijd. Waardering.

Pand van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in neo-renaissance uit het begin van de 20e eeuw. Hoofdvorm, detaillering en toegepast materiaal zijn goed bewaard. Een belangrijke toegevoegde stedebouwkundige waarde vormt de situering op de hoek van Statenplein en Stadhouderslaan.