461449 - Haags Gemeentemuseum
's-Gravenhage N 8431
Stadhouderslaan 41, 2517 HV te 's-Gravenhage

Omschrijving.

Stookhuis op complexe plattegrond, bestaande uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van een bouwlaag hoog, onder platte daken. Aan de achterzijde staan twee markante, hoge schoorsteentorens. Aan weerszijden zijn een inrijpoort en een elektriciteitshuisje gesitueerd. De draagconstructie is van gewapend beton, die bekleed is met gele baksteen. Aan het expressieve metselverband is af te lezen dat deze een bekledende en geen constructieve functie vervult. Deuren en vensters zijn van brons. De betonnen gootlijsten en bovenlateien zijn met koper bekleed. Eveneens van koper zijn de hemelwaterafvoeren. Waardering.

Stookhuis als onderdeel van het complex Haags Gemeentemuseum architectuurhistorisch en cultuurhistorisch waardevol als voorbeeld van een rationele, sterk door Frank Lloyd Wright beinvloedde vormgeving; tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van Berlage.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Stookhuis

Functionalisme