Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
461615
Complexnummer
461449 - Haags Gemeentemuseum
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82927/28
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage N 8431
Stadhouderslaan 41, 2517 HV te 's-Gravenhage

Omschrijving

Omschrijving.

Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk, behorende bij het Haags Gemeentemuseum. Het museumgebouw wordt door twee rechthoekige vijvers van verschillende grote van de Stadhouderslaan gescheiden. Bewust is in het ontwerp gekozen voor een forse afstand van het museum tot de Stadhouderslaan teneinde de rust te waarborgen. Tussen de vijvers bevindt zich de trans, waarvan de entree aan de Stadhouderslaan geflankeerd wordt door twee bakstenen pylonen. Via de trans bereikt men de grote hal van het museumgebouw. Boven de ingang een door J. Altorf vervaardigd fayence beeldje met het wapen van Den Haag. De verbindingsgang is evenals het museum opgebouwd uit een betonnen skeletconstructie, bekleed met gele baksteen. De lange zijden zijn met glas dichtgezet. Tussen het auditorium aan de achterzijde van het museumgebouw en het paviljoen bevindt zich de houten pergola. Het complex wordt van de straat gescheiden door bakstenen muurtjes, waarop een laag ijzeren hekwerk. De binnentuin en de tuinaanleg om het gebouw heen met de vijvers zijn doelbewust aangelegd ter verhoging van het beoogde effect van een museumbezoek. De oorspronkelijke opzet met rode betegelde paden en groene gazons is symbolisch voor de opvatting van de tuin als overgang van "cultuur" naar "natuur". Waardering.

Vijvers, trans, pergola, tuin en hekwerk zijn als onderdeel van het complex Haags Gemeentemuseum architectuurhistorisch en cultuurhistorisch waardevol als voorbeeld van een rationele, sterk door Frank Lloyd Wright beinvloedde vormgeving; tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van Berlage.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 461449. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Pergola
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Museum
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Vijver

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1935
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Berlage, H.P. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Gelder, H.E. van ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur