Vollenhove N 130
Molenstraat 1, 8326 CV te Sint Jansklooster

inleiding

Markant gelegen stellingmolen, wat betreft de huidige verschijningsvorm 19e-eeuws, maar in aanleg wellicht ouder. De ontmanteling vond plaats omstreeks de jaren zestig van de 20e eeuw; de gietijzeren bovenas werd in 1968 aangebracht in zaagmolen 'de Rat' in IJlst (Fr). Het inwendige van de molen is gedeeltelijk aangepast aan de functie van silo. De aanbouw valt buiten de bescherming.

omschrijving

Molen nog bestaande uit een gave uit bruinrode handvormbaksteen opgetrokken achtkante onderbouw met steunberen en een met riet bekleed grenen achtkant; hierop ligt nog de eiken glijzing van het kruiwerk; het geheel wordt afgedekt door een nagenoeg plat dak. In het inwendige bevinden zich nog drie ijzerbalken, een steenspil, twee pasbalken en twee steenschijven.

waardering Incomplete achtkante stellingkorenmolen van algemeen belang wegens:

- ouderdom