Doesburg C 1730
Heerenstraat 19, 6981 CT te Doesburg

Omschrijving

Binnen het beschermd stadsgezicht gelegen vermoedelijk 17e-eeuws pand op T-vormige plattegrond met uit 1805 daterende straatgevel.

Een bouwlaag hoog bedrijfspand met dubbele poort onder jaartalsteen 1805, gedekt door met rode pannen belegde zadeldaken tussen topgevels; topgevel aan de rechter zijde met beitelingen en oculus in de ongepleisterde top en vierruiter in de gepleisterde b.g.; de topgevel aan de linker zijde is gepleisterd en van windveren voorzien.

In de voorgevel rechts naast de poort de huisdeur, links naast de poort een zesruitsvenster met luiken en rechts naast de poort een zelfde venster; boven de vensters en de huisdeur gepleisterde strekken met "rustica" sluitstenen; de huisdeur is een zgn. paneeldeur met geprofileerde bovendorpel en tweedelig bovenlicht; boven de huisdeur een zoldervenster met duimen in het kozijn; staafankers.

Het achterhuis is een grotendeels gepleisterde haakse aanbouw met in het muurwerk sporen van bakstenen kruiskozijnen; in het achterhuis kelder met tongewelf; voorhuis met eikehouten ankerbalk- gebint, achterhuis eikehouten jukspanten en enkelvoudige balklaag met sleutelstukken.

Het vermoedelijk 17e-eeuwse bedrijfspand met vroeg 19e-eeuwse straatgevel is vanwege de vele bewaarde bouwhistorische kenmerken van architectuurhistorische- , typologische en situeringswaarde te beschouwen als een evident monument van oudere bouwkunst.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie