464799 - Verdedigingswerken Enkhuizen
Enkhuizen D 4036
Enkhuizen D 3711
Enkhuizen D 3112
Enkhuizen D 5
Bij Westeinde 6, 1601 BJ te Enkhuizen

Omschrijving

COURTINE II-III MET KOEPOORT. Courtine met: - Even ten noorden van het midden de Wester- of Koepoort (1649), een classicistisch bakstenen poortgebouw op geknikt rechthoekige grondslag, met overwelfde doorgang van vijf traveeën tussen twee zijpartijen, elk omvattende op de begane grond twee ruimten, toegankelijk vanuit de doorgang, en op de verdieping twee ruimten. De gevel aan de veldzijde is rijk versierd met natuursteen. In de zijgevels e de gevel aan de stadszijde natuurstenen pilasters en omlijstingen om de (gedeeltelijk) dichtgemetselde (vier) raam- en deuropeningen. Op de pilasters houten kroonlijsten. De in 1730 aangebrachte schilddaken zijn aan de van buiten zichtbare zijde afgedekt met leien, overigens met pannen. Midden op het dak een klokkenkoepel met uurwerk en klokje (1708). - Aan de zuid- en noordzijde van het poortgebouw een pl.m. 10 m brede coupure d de hoofdwal. - Voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 25 m.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Omwalling