Courtine III-IV
464799 - Verdedigingswerken Enkhuizen

Enkhuizen
Enkhuizen

COURTINE III-IV MET SLUISHUIS DE BOEREBOOM. Courtine met: - Nabij het midden op de kruin van de hoofdwal een gemetseld bakstenen sluishuis op rechthoekige grondslag (1593) met keermuren in de omwalling, sluisdeur en mechaniek. Onder het sluishuis een halfrond overwelfde overkluizing, waardoor het water van de stadsgrachten in verbinding staat met de hoofdgracht. De doorgang is afsluitbaar m.b.v. een schuif. De gevels zijn voorzien van enkele natuurstenen speklagen en hoekblokken. Het huis heeft een met leien gedekt, gezwenkt schilddak met korte nok met twee pirons (waarvan een met windvaan) en een houten gootlijst. Inwendig bevat het gebouw trekbalken met sleutelstukken. Aan de veldzijde loodrecht op de doorgang staande vleugelmuren; aan de stadszijde schuin weglopende vleugelmuren. - Voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 25 m.

BY Vest 4, Enkhuizen

Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenOmwalling