464799 - Verdedigingswerken Enkhuizen
Enkhuizen F 662
Paktuinen 1, 1601 GD te Enkhuizen

Omschrijving

DROMEDARIS (of Zuiderpoort). Bakstenen poortgebouw, gebouwd in 1540 met latere toevoegingen, ter verdediging van de haveningang. Het bestaat uit een hoofdtoren op cirkelvormige grondslag en een neventoren op (ged.) rechthoekige resp. (ged.) halfcirkelvormige grondslag. de neventoren, direct grenzend aan de hoofdtoren, een overwelfde poortdoorgang. De hoofdtoren heeft een kelder- en een beganegrondverdieping van zwaar metselwerk en heeft een ingang aan de stadszijde; per verdieping voorts 4, resp. 6 schietgaten voor geschut en/of handvuurwapenen, omlijst door natuursteen en aan bovenzijde voorzien van afvoerkanalen. De kelderverdieping heeft een koepelgewelf en de begane grond een 12-delig meloengewelf met bakstenen ribben, die rusten op geprofileerde kraagstenen. De in 1649-'58 op de hoofdtoren gebouwde verdiepingen zijn met minder zwaar metselwerk uitgevoerd. Het gebouw is afgedekt met een leien tentdak en voorzien van een houten, met lood beklede, klokkenkoepel, alsmede enkele kleine dakkapellen. Op de verdieping een schouw met witje, overgebracht uit een pand aan de Nieuwstraat. Aan de oostelijke muur twee ankers uit 1537. Klokkenspel, waarvan 2 klokken gegoten door G. van Wou in 1524 en 18 door P. Hemony in 1671-'77; het speelwerk 17e eeuws; voorts een "beurtschippers- of veermansklok" van J. Verbruggen 1755. vensters hebben natuurstenen omlijstingen, waarop een fronton rust. De neventoren is van minder zwaar metselwerk, bevat een beganegrond-verdieping, toegankelijk vanuit de poortdoorgang, alsmede twee in 1649-'58 daarop gebouwde verdiepingen. De poortdoorgang is aan de veld- en stadszijde voorzien van een natuurstenen omlijsting en -sierwerk; de doorgang is aan de stadszijde bekroond met een beeld van de stedemaagd.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen