Bloemendalstraat 26, 6291 CM te Vaals

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis Blumenthal). Langwerpig onderkelderd hoofdgebouw op rechthoekige grondslag met aan de hoeken aan de achterzijde een tot de kap toe doorgetrokken torenachtige vijfzijdige uitbouw en centraal aan de achterzijde op beganegrond-niveau een fors vooruitspringende vijfzijdige uitbouw. Het door een met leien gedekt schilddak (Maasdekking) overkapt huis werd in het laatste decennium van de 18e eeuw in opdracht van de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Clermont (1728-1795) in classicistische stijl gebouwd. Vijf jaar na het vervaardigen van de bewaard gebleven plattegrond van de verdieping startte de vermoedelijk uit Luik afkomstige architect Joseph Moretti (1752-1793) de bouw van het huis, waarvan de voltooiing in 1795, enkele maanden na de dood van Clermont, gereed kwam.

Na 1846, toen Carl von Clermont de buitenplaats verkocht aan Wilhelm von Lommesen, Stadrat van Aken, werd op initiatief van laatstgenoemde op Blumenthal een klooster met pensionaat gevestigd van de Dames du Sacre Coeur. Toen werd het huis van grote zijvleugels voorzien en werd de vijfzijdige torenachtige uitbouw aan de hoeken aan de achterzijde alsmede de uiterste iets terugliggende travee aan weerszijden van de voorgevel gebouwd. Voorts werd het huis, zo blijkt uit kadastrale gegevens, voor 1855 van een extra verdieping voorzien en werd het mansardedak door een schilddak vervangen (het schilddak werd in 1991 gerestaureerd). Op twee tekeningen uit de eerste helft van de 19e eeuw vertoont het huis zich, van de voorzijde gezien, met een mansardedak, een centraal op de nok geplaatste toren en onder de kap een enkele verdieping in plaats van twee. De huidige cordonlijst aan de voor- en achtergevel, die tussen de eerste en tweede verdieping is aangebracht en die aan de onderzijde van een geprofileerde rand is voorzien, is de aanzet van de kroonlijst van het huis voor 1855.

In 1990 werden de na 1848 gebouwde zijvleugels en een in 1865 gebouwde kapel gesloopt in verband met de nieuwe bestemming van huis Blumenthal als hotel.

Het huis is opgetrokken in rode baksteen met toepassing van Naamse steen voor de middenrisalieten, de plinten, venster- en ingang-omlijstingen en andere sierende delen: geblokte segmentboog-omlijstingen met samengestelde sluitstenen en omlijstingen met geprofileerde rondbogen in de middenrisalieten van voor- en achtergevel. De gevels zijn deels gewit en bij de door een fronton bekroonde risalieten vanaf de tweede verdieping gedeeltelijk gepleisterd.

Aan de kopwanden van het hoofdblok kwamen bij de restauratie in 1990 restanten te voorschijn van geschilderde vensters met roeden (witte roeden op een zwarte achtergrond). Deze vensters in 'trompe l'oeil' dateren waarschijnlijk uit de bouwtijd van het 18e-eeuwse huis.

Voor(NO-)gevel: centraal de in drie venstertraveeen brede middenrisaliet gelegen ingangspartij, die voorafgegaan wordt door een bordes in Naamse steen met dubbele in een curve naar voren uitzwenkende trapopgangen van 8 treden aan weerszijden. De gevel van het middenstuk van het bordes wordt door een geprofileerde lijst afgesloten, die overgaat in de in een voluut eindigende sokkellijsten van de trap. Het middenstuk springt ten aanzien van de aanzet van de keermuren van de trappen iets naar voren, hetgeen door kwartronde blokpilasters aan weerszijden van het middenstuk wordt overbrugd. In de gebogen keermuren van de trappen een trapezium-vormig venster met diefijzers. Centraal in het middenstuk een segmentboog-vormige dubbele deur met 8-ruitsindeling (per deur), die toegang verschaft tot het souterrain. In de rechte keermuren aan de zijkanten van de trappen een segmentboog-venster met diefijzers. De ingang bestaat uit een dubbele paneeldeur in Lodewijk XVI-stijl met enkele rozetten op de paneelhoeken en tussen de panelen en met culots op de onderste en bovenste panelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel